Masters Of SQL

SQL Server ile ilgili bilgiler, hayata dair paylaşımlar ve birazda eğlence tabii...
Deadlock’sız, Blocking’siz, Contention’sız günler diliyoruz :)
Sysadmin sizinle olsun

Query Query Nereye Kadar? :)

Merhabalar MastersOfSql'in güzide okuyucuları :) Gelelim birazcık da eğlenerek öğrenme kısmına :P Bulmacamızı çözen arkadaşlarımızın info@mastersofsql.com adresine mail atmalarını tavsiye ederiz. Bu ilk bulmaca alıştırmalık olsun :):) sonrakiler için eksiksiz ve doğru bir şekilde bulmacayı çözerek, bize ileten arkadaşlarımız arasında yapacağımız çekilişle, talihli bir arkadaşımıza küçük bir hediye yollamayı düşünüyoruz. Küçük bulmacamızın, hoşunuza gitmesini temenni eder, keyifli vakitler dileriz.

Bulmacamızın, Word halini indirmek için buyrun tık tık : SQL_puzzle.doc (256,4KB)

   
1
                        2      
                             
                3 4
                    5        
                           
                6
                           
              8                
7            
                             
              9        
        10                
                             
                             
                               
                               

Soldan sağa
3. “Aaaa bulmaca çok güzel fikirmiş, bu akşam yazarsın değil mi!” diyerek, bir anda zavallı çırağına görev veren Master DBA’miz. Bu nedir yaa! Resmen çaya, çorbaya kandırıyor zavallı çırağını. Bence şöyle olmalı, herkes tecrübe yılı ile orantılı olacak şekilde yazı yazsın. Nasıl fikir? Hayatta olmaz dediğini duyar gibiyim:D :P

4. Bilmeyene açıklaması birazcık(!) zor olan kelime :) Veri Tabanı Yöneticisi anlamına gelen bu unvanı hakkıyla öğrenmek çok zaman ve emek isteyen bir iş. Seçerken dikkatli olun, zira geceniz gündüzünüze karışabilir.

6. En basit tabiriyle verilerin tutulduğu, ilişkilendirilebildiği, güncellenebildiği, gerektiğinde silinebildiği ve daha bir sürü şeyin yapılabildiği yer. SQL camiasında AdventureWork, Northwind demoların baş tacı oldu, az kahrımızı çekmedi. Bu baş taçlarımızın genel adı ne?

7. Microsoft SQL Server 2016’da görmekten keyif alacağımız yeni özelliklerden biri daha. Execution Plan, var oldu olalı böyle kıyak görmedi. Hadi yine iyisin Execution Plan, eski anılarını kullanabileceğin bir dükkan yapmışlar sana. Dükkan da dedim, artık Fill in the blanks please...

9. Microsoft SQL Server 2016’da yeni gelen bir özellik. Açılımı JavaScript Object Notation olan bu destek, SQL Severlerini yeni maceralara sürükleyecek gibi :)

10. Açılımını söylersek, hemen bulacaksınız :)O sebeple azıcık yokuş yapalım, örnekten anlatalım. Microsoft SQL Server 2016 hemen çıkmadı ama fragman niteliğinde sürümleri çıktı. Hatta Ekim ayı sonunda 3.0 ı yayınlandı. Bu ön sürüme ne diyorduk?

Yukarıdan aşağıya
1. Kendisinden çok daha tecrübeli Master’ının engin bilgilerinden faydalanmak için ve bunu diğer SQL sever arkadaşları ile paylaşmaya çalışan, bulmaca boyunca okuduğunuz yazıları yazan kişi. Master yazarımız, her ne kadar her yazıda kendisine dokundursa da, bu bulmacada eline düşmüştür.

2. İşini iyi yapan bir DBA’in en güzel görevi :P Saydığımız 11 madde vardı ya, işte oradaki maddelerden biri. Eğer tüm işlerini iyi yaptıktan sonra DBA’miz, kendine durduk yere bir iş daha çıkarmazsa tabi :)

5. İçinde Structured Query Language’in kısaltmasını bulunduran bu kelime, aynı zamanda adını sık sık kullandığımız, kurduğumuz instance’lara dahi isim olarak verdiğimiz, sitemizin güzide ismi.

8. Microsoft SQL Server 2016 ön sürümünün kurulumunda gözümüze çarpan bir değişiklik. Kurulum aşamasında “Database Engin Configuration”da karşımıza çıkıyor bu değişiklik. Gözümüze çarpmayacak gibi de değil hani, küçücük bir kutu değil ki :) Adamlar kocaman sekme yapmışlar :P Bu sekmede adını bulmanız gereken şeyle alakalı düzenlemeler yapıyorsunuz.


Sorular için yardımcı olabilecek yazılar :) 

1,3,5 numaralı sorular için : 

2,4 numaralı sorular için : http://www.mastersofsql.com/post/2015/11/10/dba-mi-o-ne-olaki http://www.mastersofsql.com/post/2015/11/10/dba-mi-o-ne-olaki-bolum-2 

7,9,10 numaralı sorular için : 

8 numaralı soru için : 

Comments (1) -

  • merve deniz

    20.11.2015 21:39:17 | Reply

    my comment is ı know english Oğuz bro. But ı speak turkish:

    Oğuz abii Çiğdem ablaa yeni siteniz hayırlı ve uğurlu olsun.Açılışına gelemedim ama bi nazar boncuğu alırım.AYrıca Oğuz abi insanları niye kandırıyorsunuz master yoda 20cm adam sen 2 metresin.Diyeceklerim bu kadar. Laughing Sevgili padawancım sende ayrı bir patavatsızsın çünkü ; yaptığınız  bulmacayı okudum ve çözemedim çünkü Esqual bilmiyorum .Yaptığınız çok ayıp. Sevgilerimle kalın sağlıcaklar.
    Sevgili admin lütfen yorumumu yayınlayın . Smile İyi akşamlar Master Yoda abi

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading